AFM: aantal hypotheekadviezen via provisie daalt
Uit de Consumentenmonitor van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat bijna een derde van de hypotheekadviezen wordt betaald via provisie. Dit is een daling ten opzichte van twee jaar geleden, toen werden nog zes van de tien hypotheekadviezen via provisie betaald.
Consument doet meer huiswerk bij oversluiten hypotheek
Ieder half jaar voert de AFM de Consumentenmonitor uit. Afgelopen jaar zijn in oktober/november 374 hypotheeksluiters en 133 consumenten van wie de rentevastperiode afloopt ondervraagd. Daaruit blijkt dat bijna een derde van de hypotheekadviezen wordt betaald door provisie. Daarvan is ruim een derde van de recent afgesloten hypotheken een oversluiter en een kwart starter. In totaal is voor 22% van de recente sluiters het aflopen van de rentevastperiode de reden voor een nieuwe hypotheek.
Daarnaast blijkt dat ruim de helft van hypotheekeigenaren uiterlijk twee maanden voor het verlopen van de rentevastperiode wordt geïnformeerd. Ongeveer 15% zegt niet of minder dan een maand voor het verlopen van de rentevastperiode te zijn geïnformeerd. Bovendien valt voor één op de drie personen het voorstel van de hypotheekverstrekker tegen.
De AFM pleit ervoor dat voorzienbare teleurstellingen bij het verlengen van de rentevastperiode bij hypotheken moet worden voorkomen. Een hypotheekverstrekker of financiële instelling moet volgens de toezichthouder het belang van de klanten centraal stellen door goed en tijdig te informeren bij het verlopen van de rentevastperiode.
Vanaf 1 januari 2013 is het verboden een hypotheekadvies via provisie te verstrekken. Uit de Consumentenmonitor blijkt dat consumenten wel meer huiswerk doen. Gemiddeld besteedt met 7 uur aan gesprekken met adviseur/intermediairs. In deze gesprekken worden de hypotheekverstrekker en de hypotheeksoort gekozen. Daarnaast wordt thuis ook nog 7 uur onderzoek gedaan naar de geschikte hypotheek.
Gepubliceerd op 15 maart 2012 om 13:04 uur door de redactie.