Mogelijk 90 procent maximale hypotheek tegen 2018

Het wordt vanaf 2018 voor veel gezinnen nog wat moeilijker om een eigen huis te kunnen kopen. Vanaf dan wordt de maximale hypotheek namelijk afgebouwd tot 90 procent. Minimaal 10 procent van het volledige bedrag dient dan met spaargeld te worden betaald.

Maximale hypotheek vanaf 2018 mogelijk afgebouwd tot 90 procent
Maximale hypotheek vanaf 2018 mogelijk afgebouwd tot 90 procent

Bovenvermeld advies dat werd verstrekt door het FSC aan de Tweede Kamer wordt inmiddels met de nodige fronsen waargenomen. De Nederlandse woningmarkt bevindt zich namelijk in een herstellende fase. Nu de maximale hypotheek nog verder afbouwen, wordt dan ook omschreven als een ronduit rampzalig plan. Volgens het FSC is het evenwel noodzakelijk om er voor te zorgen dat eigenaars van een woning bij een nieuwe financiële crisis niet in de problemen zouden komen.

Hogere hypotheekschuld dan woningwaarde
In de huidige situatie waarbij er tot 103 procent kan worden geleend van de koopsom kan het voorkomen dat met name starterswoningen 'onder water' komen te staan. Dit gezegde verwijst naar het feit dat de hypotheekschuld bij dergelijke huizen hoger kan liggen dan de woningwaarde. Deze situatie zou met een maximale hypotheekschuld van 90 procent definitief tot het verleden behoren.

Probleem voor starters
Mocht deze nieuwe regel er daadwerkelijk komen, dan betekent dat de zoveelste tegenvaller voor starters op rij. Jonge gezinnen hebben het tegenwoordig vaak reeds behoorlijk lastig om voldoende geld bij elkaar te krijgen om de aankoop van een woning te kunnen financieren, maar dat wordt vanaf 2018 dus nog een behoorlijk stuk lastiger.

Omwille van het feit dat starters doorgaans slechts over een beperkt bedrag aan spaargeld beschikken is de kans dat deze doelgroep nog minder snel zal (kunnen) overgaan tot de aankoop van een woning. Het is wat dat betreft dan ook nog maar zeer de vraag welke impact deze nieuwe maatregel zal gaan hebben op de Nederlandse woningmarkt.

Weinig bijval
Financiële experts verwijzen inmiddels het plan van het FSC naar de prullenmand. Zij stellen hierbij dat het 'onder water staan' van een woning slechts een tijdelijk probleem is dat zichzelf op relatief korte termijn automatisch oplost. Nagenoeg altijd verdwijnt een potentiële restschuld binnen een periode van amper vijf jaar. In de praktijk betekent dit dat mensen die gedurende minimaal vijf jaar in hun koopwoning blijven wonen ook bij het uitbreken van een nieuwe financiële crisis eigenlijk niet of nauwelijks risico's zullen lopen. Of het voorstel van het FSC daadwerkelijk zal worden gevolgd zal de nabije toekomst moeten uitwijzen.

Gepubliceerd op 2 juni 2015 om 8:35 uur door de redactie.

Reageren