NHG: Banken slordig bij verstrekking hypotheken

Karel Schiffer, directeur van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stelt dat banken in het verleden slordig zijn geweest bij de verstrekking van hypotheken, dit blijkt uit het aantal executieveiligen waarbij de NHG het verlies moet compenseren voor de banken. In veel gevallen is er volgens Schiffer dan sprake van een te hoge hypotheek of een onjuist taxatierapport.

De NHG, welke hypotheken garandeert tot 350.000 euro, is vorig jaar veel vaker aangesproken om na een executieveiling het verlies voor een bank te compenseren. In totaal werd 30% van alle claims (1000 in totaal) afgewezen door een te hoge hypotheek of taxatierapport wat onjuist bleek te zijn.

Naar aanleiding van een onderzoek van de NOS blijkt dat vooral Amerikaanse hypotheekverstrekkers risico's hebben genomen, waarschijnlijk door de verstrekking van zogenaamde BKR hypotheken.  Dit zijn o.a. Gmac geweest, Elq en Sparck, maar ook Aegon en de SNS Bank

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de financiers die zich de afgelopen jaren vooral op de Nederlandse rommelhypotheken hebben gericht steeds vaker op de blaren moeten zitten.

Het kadaster heeft sinds 1 januari 2007 4899 gedwongen veilingen geregistreerd. Afgezet naar marktaandeel constateert IG&H Consulting dat met name Sparck, Elq en Gmac steeds vaker te maken hebben met executieveilingen. Ook AEGON en de SNS bank staan hoog in die lijst, dit kwam veelal doordat deze twee Nederlandse hypotheekverstrekkers vaak via tussenpersonen aan de man werd gebracht. Deze tussenpersonen lette meer op hun eigen zaken dan op de risico's.

Hoewel de DSB Bank de schijn tegen zich heeft de laatste tijd, bleek dat deze bank, samen met de Rabobank, relatief weinig executieveilingen houden.

Gepubliceerd op 18 augustus 2009 om 17:42 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren