SNS Bank ziet ruimte om hypotheekrente te verlagen

Mogelijk gaat de SNS Bank dit najaar de hypotheekrente fors verlagen. De bank wil daarmee het marktaandeel op de hypotheekmarkt vergroten en als aanjager fungeren voor de concurrentie in de Nederlandse bankensector. De Europese Commissie kan mogelijk nog roet in het eten gooien door een prijsleiderverbod op te leggen als straf voor de bij de nationalisatie verkregen staatssteun.

SNS wil hypotheektarieven fors verlagen
SNS wil hypotheektarieven fors verlagen

De SNS Bank gaat zijn hypotheektarieven de komende maanden met 0,20 tot 0,25 procentpunt verlagen. Een agressief prijsbeleid wordt het belangrijkste strijdmiddel om het marktaandeel op de Nederlandse hypotheekmarkt te verhogen. Mocht de Europese Commissie geen roet in het eten gooien en SNS Bank kan de hypotheekrente met bovengenoemde percentages laten dalen, dan wordt de bank de goedkoopste of een na goedkoopste aanbieder van annuïteiten- en spaarhypotheken.

Het aanstaande hypotheekoffensief is een welkome opsteker voor nieuwe huizenkopers. Huiseigenaren, makelaars en bouwbedrijven klagen namelijk al jaren over de hoge hypotheektarieven. In Nederland zijn de hypotheken veel duurder dan in omliggende landen. De kans dat de SNS Bank een prijzenoorlog onder hypotheekverstrekkers ontketent, is klein, zeggen verschillende hypotheekbemiddelaars. De bank hoopt zijn marktaandeel op de huizenmarkt te vergroten van 1,2 procent naar in ieder geval 5 procent, schrijft Het Financieele Dagblad.

Grootbanken als Rabobank zouden nu al het tarief bieden wat de SNS voor ogen heeft. “Voor een echt positief effect moet SNS in de top drie van laagste tarieven vallen”, aldus commercieel directeur van De Hypotheekshop Ronald Tiemessen in het FD. De grootbanken verdedigen zich dan ook met het argument dat zij relatief hoge financieringskosten hebben.

Toch zouden de winstmarges op hypotheken al sinds langere tijd stijgen. Maurice Oostendorp, de financieel directeur van SNS Reaal, bevestigde dat. “De marges op hypotheken zijn gegroeid. Wij zien genoeg ruimte om scherper te prijzen.” SNS Reaal heeft in de aanloop naar de nationalisatie marktaandeel op de hypotheekmarkt verloren. Oostendorp: “Het is nu circa 1,5 procent. We willen terug naar 5 à 6 procent, het aandeel dat we voor de crisis hadden.” De SNS Bank verwacht overigens niet dat de Europese Commissie een prijsleiderverbod oplegt, maar dat de Commissie voor andere sancties zal kiezen.

Gepubliceerd op 20 augustus 2013 om 11:48 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren