Spaar- of levenhypotheek fors duurder

Afnemers van een spaar- of levenhypotheek dreigen vanaf 1 januari 2013 fors meer belastingen te moeten betalen. Verbond van Verzekeraars en de Organisatie voor Financiële Dienstverleners waarschuwen woningeigenaren voor de nieuwe belastingregels.

Afnemers van spaar- of levenhypotheek gaan mogelijk meer belasting betalen vanaf 1 januari
Afnemers van spaar- of levenhypotheek gaan mogelijk meer belasting betalen vanaf 1 januari

De belangenorganisaties Verbond van Verzekeraars en de Organisatie voor Financiële Dienstverleners waarschuwen woningeigenaren met een spaar- of levenhypotheek. Deze hypotheekvormen dreigen namelijk vanaf 1 januari 2013 fors duurder te worden. Ongemerkt betalen mensen met een spaarhypotheek of levenhypotheek flink meer belasting door nieuwe belastingregels. Dat betekent straks voor vele duizenden woningeigenaren een fiscale strop.

Ondanks eerdere beloftes van het kabinet dreigen mensen met een spaar- of levenhypotheek straks flink meer belasting te moeten betalen. Afnemers van beide hypotheekvormen kunnen nu nog tot 21.000 euro van het bij elkaar gespaarde bedrag belastingvrij onderbrengen in box 3. Wanneer het bedrag daarboven komt, dan kan de hypotheek worden overgeheveld naar box 1, waar een belastingvrij bedrag geldt van 154.000 euro.

Vanaf 1 januari kan deze hypotheek niet meer worden overgeheveld naar een zogeheten kapitaalverzekering eigen woning. Hierdoor zullen woningeigenaren over het bedrag duizenden euro’s meer belasting moeten betalen, dit zal nog verder oplopen naarmate het gespaarde bedrag hoger wordt. “Dit staat op gespannen voet met het kabinetsstreven om bestaande hypotheken ongemoeid laten”, aldus beide belangenorganisaties.

De losse maatregel van het kabinet wordt dan ook gehekeld door de twee belangenorganisaties. Zij pleiten ervoor dat de maatregel met een jaar wordt uitgesteld tot in ieder geval 1 januari 2014. Zo kan de maatregel een onderdeel worden van een integraal pakket van woningmarkt. Volgende week zal de Tweede Kamer het Belastingplan 2013 behandelen.

Mocht het kabinet besluiten om geen uitstel toe te passen voor de maatregel, dan moet er volgens de organisaties een overgangsmaatregel komen. “Die moet klanten de tijd geven om de hypotheek aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden.” 

Eerder liet ook de Vereniging Eigen Huis zich al uit over de verplichte aflossing. De annuïtaire aflosverplichting voor nieuwe hypotheken zou volgens de vereniging met een jaar uitgesteld moeten worden tot 2014. Inmiddels hebben al verschillende partijen hun kritiek geuit op de maatregelen die in het lenteakkoord zijn afgesproken en die op 1 januari moeten ingaan.

Gepubliceerd op 14 november 2012 om 10:25 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren