Bij welke hypotheek is de hypotheekrente het laagst?
De vraag 'Bij welke hypotheek is de hypotheekrente het laagst?' is beantwoord en ging over MoneYou.
Het is niet vreemd om te vragen naar de laagste hypotheekrente. De rente over een hypotheek is meestal het grootste deel van de maandlast, dus wie kan besparen op de hypotheekrente doet dat graag.
Toch willen we het beantwoorden van deze vraag beginnen met de waarschuwing dat een lage hypotheekrente niet zaligmakend is. Wanneer de voorwaarden van de hypotheek niet correct zijn afgestemd op uw persoonlijke situatie, kan een lage rente deze slechte voorwaarden niet goedmaken. Geldverstrekkers die een hele lage hypotheekrente hanteren, verdienen dit meestal op een andere manier terug. Door ongunstige boeteregelingen bijvoorbeeld, of door hoge kosten in de kapitaalopbouw. De beste manier om hypotheken met elkaar te vergelijken is door te kijken naar de rente, de voorwaarden, de hypotheekvorm (risico), de hoogte van de schuld en de totale (bruto en netto) maandlasten. Wie maar naar één van die aspecten kijkt kan daardoor een geheel verkeerde keuze maken.
Dan terug naar de hoogte van de hypotheekrente. Die wordt door verschillende factoren beïnvloed. Eén ervan is de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de (executie)waarde van de woning. Die verhouding (het verstrekkingspercentage) bepaalt het risico dat de geldverstrekker loopt, dat risico wordt vertaald in een opslag op de hypotheekrente. Het laagste risico loopt de geldverstrekker bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, daarvoor wordt dan ook de laagste rente in rekening gebracht.
Wanneer u een hypotheek heeft met een rente-opslag in verband met het verstrekkingspercentage, houd dan in de gaten dat die opslag ook uit de rente gehaald kan worden. Als de waarde van uw woning gestegen is, waardoor het verstrekkingspercentage net een grens passeert, kan de hypotheekrente eigenlijk omlaag. De geldverstrekker zal dit niet bij u komen navragen, hiervoor moet u zelf actie ondernemen. Sommige aanbieders doen zo’n aanpassing op ieder moment, anderen stellen dat dit alleen kan op de renteherzieningsdatum. Het aflopen van de rentevastperiode is dan ook een goede aanleiding om kritisch te kijken naar eventuele opslagen.
De hypotheekvorm kan ook invloed hebben op de hypotheekrente. Zo berekenen veel geldverstrekkers een iets hogere rente voor een spaarhypotheek en een hybride hypotheek. Dat pakt in de netto maandlasten niet eens zo gek uit, doordat de hogere rente ook vergoed wordt op het gespaarde kapitaal. Er zijn echter ook aanbieders, bij wie juist de aflossingsvrije hypotheek weer duurder is. Levensverzekeraars hebben liever dat voor de hele hypotheek een polis afgesloten wordt – dat is dan de reden voor die opslag. ASR Verzekeringen is één van de partijen die dit doet.
Nogmaals: de hoogte van de hypotheekrente is niet zaligmakend bij de keuze van een hypotheek. De hypotheekvorm moet bij u passen, en vervolgens zijn er verschillende punten om hypotheekaanbiedingen op te vergelijken. Daar is de rente er natuurlijk zeker één van.
Met regelmaat komen MoneYou, Bank of Scotland en REAAL voorbij in overzichten met de laagste hypotheekrente.
s